Εν έτη 2015, δυστυχώς ακούγονται ακόμα πολλές λανθασμένες πληροφορίες για τον ιό HIV και την ασθένεια που προκαλεί, το AIDS, ενώ είναι ακόμα πιο οδυνηρό να παρακολουθείς αυτή την παραπληροφόρηση να προέρχεται από δημόσια πρόσωπα που επαγγέλλονται γιατροί και βουλευτές. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που οροθετικά* άτομα μπήκαν στο στόχαστρο και υπήρξαν αφορμή για να ξεκινήσουν κυνήγι μαγισσών οι ψηφοθήρες της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Ωστόσο δεν θα ασχοληθώ με αυτά σήμερα, αλλά θα αξιοποιήσω την ημέρα εξετάζοντας μερικούς κοινούς «μύθους» που αφορούν αυτόν τον ιό:

  1. Ο HIV αφορά μόνο γκέι άνδρες και χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών.

Και όμως, όχι. Αν και τα ποσοστά μόλυνσης είναι μεγαλύτερα σε αυτές τις δύο κοινωνικές ομάδες, ο ίδιος ο ιός δεν κάνει διακρίσεις. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Υγείας μέχρι τις 31/12/2014 το 57% των οροθετικών ατόμων ανήκει σε αυτή την κατηγορία (46% άνδρες που κάνουν σεξ  (και) με άνδρες και 11% χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών). Το 21% όμως αφορά στρέιτ άτομα, ενώ, συγκεκριμένα για τις οροθετικές γυναίκες, το 66% έχουν μολυνθεί από ετερόφυλο, μη ασφαλές σεξ.

  1. Ένας/μία φίλη/ος μου είναι οροθετικός/ή. Μπορώ πλέον να πλησιάσω το άτομο μόνο με μάσκα.

Ο HIV δεν μεταδίδεται με την σωματική επαφή. Ούτε με το φιλί. Ούτε αν μοιραστείτε φαγητό, νερό, κόκα κόλες, μπύρες, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, πιάτα. Ή αν χρησιμοποιήσετε το ίδιο μπάνιο. Ή αν κολυμπήσετε στην ίδια θάλασσα. Ή στην ίδια πισίνα. Ή αν φταρνιστεί πάνω σας. Ή αν κλάψει στον ώμο σας. Γενικότερα, αν δεν έχετε σκοπό να κάνετε  σεξ χωρίς προστασία, να μοιραστείτε ενδοφλέβιες σύριγγες ή να σας θηλάσει, δεν κινδυνεύετε!

  1. Ο HIV μεταδίδεται με κουνούπια.

Νομίζω ότι είναι καιρός να ξεκαθαρίσουμε στην λίστα μας, για να μην χρειαστεί να το ξαναπούμε, πώς μεταδίδεται ο ιός: Ο HIV περιέχεται στο αίμα (συμπεριλαμβανομένου του αίματος περιόδου), το σπέρμα (πιθανώς και τα προσπερματικά υγρά), τα κολπικά υγρά και το μητρικό γάλα. Συνεπώς μπορεί να μεταδοθεί μέσω της (απροστάτευτης) σεξουαλικής επαφής, της απευθείας επαφής με μολυσμένο αίμα και από την μητέρα προς το έμβρυο. Επίσης είναι πιθανό να μεταδοθεί όταν χρησιμοποιούμε κοινές σύριγγες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ή αν δεν χρησιμοποιούμε μιας χρήσης αποστειρωμένες βελόνες σε tattoo/piercing.

  1. Ναι, αλλά το στοματικό σεξ δεν είναι πραγματικό σεξ… οπότε είναι ασφαλές.

Το στοματικό σεξ (που είναι πραγματικό σεξ) έχει πολύ χαμηλότερο ρίσκο από ότι το κολπικό ή το πρωκτικό, αλλά συνεχίζει να έχει ρίσκο. Το ρίσκο αυξάνεται κατά πολύ αν περιλαμβάνει «τελείωμα» μέσα στο στόμα ή/και μικρές πληγές στη στοματική κοιλότητα. Ωστόσο το ρίσκο εξαλείφεται τελείως με την χρήση προφυλακτικού.

  1. Διαγνώστηκα ως οροθετικός… Η ζωή μου τελείωσε…

Δεν μπορώ να φανταστώ το σοκ που περνάει ένα άτομο που έχει διαγνωστεί οροθετικό και, αναμφισβήτητα, θα δημιουργηθούν αρκετές περιπλοκές στην καθημερινότητα… Ακριβώς όπως και σε οποιοδήποτε άλλο άτομο με κάποια χρόνια ασθένεια! Είναι γεγονός ότι πλέον η αντιρετροϊκή* αγωγή  έχει  εξελιχθεί αρκετά ώστε, αν λαμβάνεται σωστά και σε συνδυασμό με την έγκαιρη διάγνωση, να προσφέρει στο οροθετικό άτομο μία ζωή παρόμοια με αυτή ενός οροαρνητικού*.  Πλέον τα περισσότερα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα οροθετικά άτομα (τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες) είναι οφείλονται σε μεγαλύτερο βαθμό στο κοινωνικό στίγμα και τη ελλιπή ενημέρωση,  παρά στον ίδιο τον ιό.

  1. Το άτομο που με ενδιαφέρει ερωτικά μου είπε ότι είναι οροθετικό. Δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε ποτέ σεξ ή/και σχέση.

Από τη στιγμή που το άλλο άτομο παίρνει σωστά την αγωγή του και ακολουθείτε τους κανόνες για ασφαλές σεξ (προφυλακτικό, λιπαντικό με βάση το νερό, καλή στοματική –και γενικότερη- υγιεινή), δεν υπάρχει κάποιος φόβος. Η δουλειά της αντιρετροϊκής αγωγής είναι να μειώνει τόσο πολύ το ιικό φορτίο ώστε να το κάνει μη ανιχνεύσιμο στο αίμα. Οπότε, ακόμα και σε περίπτωση ατυχήματος, οι πιθανότητες μετάδοσης είναι αρκετά πιο μειωμένες. Ωστόσο, επειδή είμαστε άνθρωποι και στους ανθρώπους μπορούν να συμβούν ατυχήματα, υπάρχει η αγωγή της επόμενης ημέρας μετά από έκθεση (PEP).  Αυτό σημαίνει ότι αν γίνει κάποιο «ατύχημα», πρέπει να απευθυνθείς το συντομότερο (κατά προτίμηση εντός 24 ωρών και σίγουρα εντός 72) στην κοντινότερη Μονάδα Λοιμώξεων και να κρίνουν αν είναι απαραίτητο να σου χορηγήσουν την PEP. Επομένως, το να προχωρήσεις με κάποιο οροθετικό άτομο συνειδητοποιημένα και ενημερωμένα δεν ενέχει περισσότερους κινδύνους από ένα οροαρνητικό άτομο. Και σίγουρα είναι πιο ασφαλές από ένα άτομο που δεν εξετάζεται και ενημερώνεται σωστά για την σεξουαλική υγεία!

Τελικά πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι το μυστικό για μια καλή σεξουαλική ζωή και υγεία έγκειται σε τρία σημεία-κλειδιά: στη σωστή ενημέρωση, τις συχνές εξετάσεις και το ασφαλές σεξ. Οι εξετάσεις για τον HIV γίνονται πολύ γρήγορα και ανώνυμα σε κέντρα όπως το Ath Chekpoint και το Thess Checkpoint, καθώς και στις μονάδες ειδικών λοιμώξεων των Νοσοκομείων. Το διαδίκτυο είναι στη διάθεση όλων μας για να μπορέσουμε να ενημερωνόμαστε σωστά τόσο για την πραγματικότητα αυτή της ασθένειας όσο και σχετικά με το ασφαλές σεξ. Και πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι τα προφυλακτικά δεν είναι μόνο μέσο αντισύλληψης αλλά και προστασίας, τόσο από τον HIV όσο και από πληθώρα άλλων Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Λοιμώξεων!

*Οροθετικός/ή: άτομο θετικό στον ιό του HIV

*Οροαρνητικός/ή: άτομο αρνητικό στον ιό του HIV

*Αντιρετροϊκή αγωγή: η θεραπεία που λαμβάνουν τα οροθετικά άτομα προκειμένου να εμποδίσουν τον πολλαπλασιασμό του ιού στο σώμα και να μειώνουν την επιβλαβή επίδραση του ιού στο ανοσοποιητικό σύστημα.

About The Author

Avatar

Απόφοιτη του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ. H σούπερ ικανότητα μου είναι να μπορώ να χάνομαι πανεύκολα στον κόσμο μου. Εντελώς. Είναι υπέροχα εκεί. Όταν όμως με αναγκάζουν να επανέρχομαι εδώ, τρέχω με διπλή ταχύτητα να προλάβω τις υποχρεώσεις που μαζεύτηκαν, όσο καιρό ήμουν «απούσα» και με ένα μαγικό τρόπο πάντα τα καταφέρνω. Music, alcohol και coffee junkie θα μπορούσε να με πει κανείς με προϋπηρεσία στον χώρο του ακτιβισμού (ακόμα ασχολούμαι όσο προλαβαίνω!). Το μόνο που με αναζωογονεί ακόμα περισσότερο από μία συναυλία των Gogol Bordello, είναι να δουλεύω δίπλα σε δημιουργικούς νέους ανθρώπους με όρεξη, κάνοντας αυτό που γουστάρουν και - γιατί όχι - να αλλάξουμε και λίγο τον κόσμο προς το καλύτερο!

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.