Το Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2017, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έλαβε μέρος το 2ο WordCamp Athens. Αυτό βέβαια είναι πολύ πιθανό να το έχεις ξαναδιαβάσει στο blog μας. Μπορεί να ήσουν κι εσύ εκεί, ως ένας από τους 584 φετινούς συμμετέχοντες. Μπορεί πάλι να ήθελες να έρθεις αλλά να μην τα κατάφερες. Για όλα αυτά τα “μπορεί” αλλά και γιατί έτσι μας αρέσει, φτιάξαμε ένα άρθρο για να σου μεταδώσουμε και φέτος την εμπειρία μας από το συνέδριο.

WordCamps διοργανώνονται εθελοντικά σε διάφορες πόλεις παγκοσμίως. Στόχος τους είναι η ενημέρωση για τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις γύρω από την πλατφόρμα. Επιπλέον, οι ενδιαφέρουσες ομιλίες εμπνέουν κι άλλο κόσμο να ασχοληθεί με το web design και το web development αναφέροντας αρκετά παραδείγματα και καλές πρακτικές.

Προσωπικά, πριν περάσω σε πιο λεπτομερή αναφορά για το τι μας έμεινε, θα ήθελα να πω δυο λόγια για τη φετινή διοργάνωση. Όπως και πέρσι, μιλάμε για ένα από τα ελάχιστα συνέδρια στη χώρα μας κατά τη γνώμη μου που σέβονται τον επισκέπτη τους. Ανάμεσα στις 2 αίθουσες που έτρεχαν παράλληλα ομιλίες, υπήρχε απόλυτος συγχρονισμός. Έτσι, αν κάποιος ήθελε να παρακολουθήσει μια επόμενη ομιλία στην άλλη αίθουσα είχε τον απαραίτητο χρόνο. Οι ομιλίες ήταν αρκετά συγκεκριμένες και δομημένες με απόλυτα χρήσιμες πληροφορίες. Οι ομιλητές που είχαν επιλεχθεί είχαν χρόνια εμπειρία στο αντικείμενο και είχαν και τη διάθεση να τη μεταδώσουν. Γενικά, συνεχίστηκε η απόλυτα θετική μου άποψη που διαμόρφωσα στην περσινή διοργάνωση. Ίσως ο χώρος να μου φάνηκε λίγο πιο “απόμακρος” σε σχέση με την Τεχνόπολη, αλλά αυτό είναι μια μικρή λεπτομέρεια.

Στο συνέδριο όμως δεν πήγα μόνος μου. Όπως και πέρσι, δώσαμε δυναμικό παρόν μαζί με τον Άγγελο. Ναι μεν γιατί ήμασταν πάλι χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου αλλά και γιατί το WordPress έχει γίνει πια καθημερινό εργαλείο για τη δουλειά μας και τα project που αναλαμβάνουμε ως neoperativa.

Οπότε ερωτώ: Τι έχεις να θυμάσαι απο το φετινό WordCamp Athens Άγγελε;

“Κάθε σύνεδριο το κρίνω με δύο βασικούς γνώμονες. Ο ένας είναι αν η οργάνωση είναι τέτοια ώστε το κοινό να μπορεί να επικεντρωθεί στις ομιλίες. Ο δεύτερος, αν οι ομιλίες απαντάνε στα ερωτήματα και τους προβληματισμούς που έχει εξαρχής το κοινό. Το φετινό WordCamp, λοιπόν. μπορώ να πω ότι ήταν εξαιρετικό και στα δύο. Αρχικά η οργάνωση ήταν υψηλού επιπέδου παρέχοντας στο κοινό αρκετά περισσότερα από αυτό που θα περίμενε, το χρονοδιάγραμμα τηρήθηκε με πολύ ικανοποιητική ακρίβεια χωρίς να υπάρχουν καθυστερήσεις και η οργανωτική επιτροπή ήταν πάντα ευδιάθετη και παρούσα για να βοηθήσει το κοινό αν χρειαστεί.

Αυτά που μου έμειναν όμως από το συνέδριο έχουν κυρίως να κάνουν με το υψηλό επίπεδο των ομιλιών. Θα ξεκινήσω αναφέροντας κάποια από τα πιο τεχνικά θέματα που απασχολούν τον κάθε επαγγελματία που δουλεύει με τη πλατφόρμα του WordPress, όπως “πως θα αυξήσω τη ταχύτητα του site μου;”, “πως θα βελτιώσω το seo μου;”, “ποια άλλα εργαλεία υπάρχουν για να γίνω πιο παραγωγικός στη δουλειά μου;”. Όλα αυτά είναι θέματα στα οποία κανένας δεν είναι εύκολο να έχει μια πλήρη απάντηση όσα χρόνια κι αν δουλεύει με το συγκεκριμένο λογισμικό, όμως μπορώ να πω ότι απαντήθηκαν σε τέτοιο βαθμό ώστε να καλύπτουν αυτούς που μπορεί να ξεκίνησαν πρόσφατα, αλλά ακόμα και τους πιο έμπειρους. Το δεύτερο κομμάτι της θεματολογίας είχε να κάνει με πιο ποιοτικά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα τι πρακτικές χρειάζεται να ακολουθήσει κάποιος developer ώστε να να αυξήσει τις πιθανότητες του να βρει την κατάλληλη θέση εργασίας και αντίστροφα, τι πρακτικές οφείλεις να ακολουθήσεις για να προσλάβεις το κατάλληλο άτομο. Αυτές οι ομιλίες απάντησαν σε ερωτήσεις που αφορούν και μένα καθημερινά ως επαγγελματία (και λιγότερο ως developer). Γυρνώντας από το συνέδριο είχα μαζέψει αρκετές σημειώσεις, τόσο με θέματα που δεν είχε τύχει να ασχοληθώ μέχρι σήμερα, όσο και με θέματα που δε τους είχα δώσει τη κατάλληλη σημασία. Και από τη Δευτέρα έχω αρχίσει ήδη να τα εφαρμόζω.”

Ώρα για ρεπορτάζ! Αν δε συντονίστηκες το Σάββατο στο twitter στο #WCAth2017, μην αγχώνεσαι. Όλα όσα συνέβησαν και έγιναν retweet και αξίζει να κρατήσουμε από το συνέδριο έρχονται παρακάτω. Κι αν πάλι είσαι παιδί του Instagram, στο Instagram Highlight της neoperativa μπορείς να δεις μερικές μόνο απο τις αξιοσήμειωτες ατάκες ομιλιτών του WordCamp Athens 2017.

Και λίγο πριν σε αφήσω να χαρείς τις ατάκες και τις φωτογραφίες, να πούμε ένα μεγάλο “Ευχαριστώ” σε όλους όσοι δούλεψαν και φέτος για την άψογη διοργάνωση. Πολλά μπράβο και περιμένουμε το επόμενο!

Για πάμε λοιπόν!

https://twitter.com/papaki/status/939464634431623168

https://twitter.com/popitsi/status/939502738055995393

Αυτό ήταν για φέτος. Ραντεβού το 2018!

Πηγή πολυμέσων: WordCamp Athens

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.