Μπορεί να το έχει η κάμερα του κινητού σου ως δυνατότητα. Μπορεί να το έχεις δει σε φωτογραφίες στο Instagram (αν ναι, ελπίζω να μην ανήκεις στους υπερβολικούς). Μπορεί πάλι, να μην ξέρεις καν τι είναι. Το όνομά του πάντως προέρχεται από τις λέξεις High Dynamic Range και είναι το HDR.

Αν λοιπόν το ξέρεις, γνωρίζεις τι κάνει. Αν όχι, έχω να σου πω ότι πρακτικά δίνει στην εικόνα μεγαλύτερη φωτεινότητα στα σκοτεινά σημεία και μεγαλύτερη αντίθεση στα χρώματα. Και κάπως έτσι, μια εικόνα ή ένα βίντεο, γίνονται μια εντελώς νέα εμπειρία. Μια εμπειρία βασική πια, αφού γίνεται μέρος της καθημερινής τεχνολογίας των τηλεοράσεων ή άλλων συσκευών προβολής, όλο και περισσότερο. Γι’ αυτό και το YouTube πλέον υποστηρίζει τη δυνατότητα HDR εικόνας!

Τώρα το YouTube μιλάει τη γλώσσα του HDR βίντεο. Φως, αντίθεση, χρώμα! Κλικ για tweet

Ο Yann Lafargue, διευθυντής εταιρικής επικοινωνίας του Netflix, τα λέει καλύτερα όσον αφορά την αναγκαιότητα του HDR σήμερα.

«Το HDR είναι ένα νέο βασικό στοιχείο για τη διασκέδαση στο σπίτι. Είναι ένα μεγάλο βήμα ως προς το χρώμα, την αντίθεση και τη φωτεινότητα. Είναι τόσο σημαντικό όσο και η προσθήκη του σωστού ήχου, η υψηλή ποιότητα στην εικονα και η ανάλυση 4K.»

Όσον αφορά τα βίντεο στο YouTube τώρα, θέλει μια προσοχή. Μην αγχωθείς αν πας να ανεβάσεις ένα βίντεο HDR και αργήσει παραπάνω από το συνηθισμένο. Και σίγουρα μην παραξενευτείς αν δεις να «τραβάει» περισσότερα δεδομένα για την αναπαραγωγή του. Μην είμαστε και αχάριστοι. Πάντα η καλύτερη ποιότητα στην εικόνα, απαιτεί θυσίες.

wersm-hdr-youtube-comparison-1024x288

HT: WeRSM

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.