Αν κάποιος προσπαθούσε να παρομοιάσει την ψηφιακή διαδραστική τηλεόραση με έναν υπερήρωα, δεδομένου ότι γνώριζε τις κρυφές δυνάμεις της, θα σκεφτόταν κατευθείαν τον Superman… Η εξήγηση; όπως κι ο γνωστός υπερήρωας, έτσι και η ψηφιακή διαδραστική τηλεόραση (Interactive Digital Television – IDTV) έρχεται από το παρελθόν αλλά μπορεί κάλλιστα να καλύψει τις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου και ταυτόχρονα είναι ένα μέσο που βρίσκεται ανάμεσα μας, περνώντας σχετικά απαρατήρητο και κρύβοντας τις υπερδυνάμεις του πίσω από ένα αυστηρό “κουστούμι” και ένα απλό (ζευγάρι) γυαλί(ων)!

Η IDTV αποτελεί ένα μέσο που διαρκώς εξελίσσεται ανάλογα με τις ικανότητες και τις απαιτήσεις του κοινού και διαθέτει ένα πλήρως εκσυγχρονισμένο τεχνολογικά οπλοστάσιο. Όμως, τα όπλα της φανερώνονται μόνο όταν ένας χρήστης γνωρίζει πώς να τα χρησιμοποιήσει, ώστε να ικανοποιήσει τις ανάγκες του. Καθώς η ψηφιακή διαδραστική τηλεόραση αποτελεί τη βελτιωμένη έκδοση της παραδοσιακής αναλογικής τηλεόρασης, η οποία έχει διεισδύσει στο επίκεντρο της καθημερινότητας των νοικοκυριών (βλ. σαλόνι) και σε μεγάλο βαθμό κυριαρχεί ως συνήθεια ψυχαγωγίας και ανάγκη ενημέρωσης, είναι λογικό να διαθέτει παρόμοια χαρακτηριστικά και δυνατότητες ώστε να θυμίζει το μέσο που όλοι έχουμε κάποια στιγμή χρησιμοποιήσει, συνηθίσει ή ακόμα και αγαπήσει.

Κατά το σχεδιασμό και την κατανόηση της IDTV, η απαίτηση ερευνών χρηστικότητας για εφαρμογές ‘απλές και εύκολες’ για τον κάθε χρήστη μοιραία συμβιβάζεται με την κοινωνική και επικοινωνιακή περιπλοκότητα κάθε “σαλονιού”, τις αισθητικές ανάγκες της παραγωγής κειμένου και της ανάπτυξης πηγών για τη συμμετοχή του χρήστη σε δημόσιες, προσωπικές ή/και πολιτιστικές σφαίρες επικοινωνίας.

Ο στόχος της IDTV είναι να μετατρέψει την προϋπάρχουσα τηλεόραση σε μια προσωπική ή/και κοινωνική συσκευή στο πρότυπο ενός PC και τον τηλεθεατή, από παθητικό δέκτη, σε ενεργό χρήστη προγραμμάτων και υπηρεσιών. Σε αυτό το πλαίσιο η IDTV προσφέρει τη δυνατότητα για την υποστήριξη της υφιστάμενης συμπεριφοράς των τηλεθεατών και την ανάδειξη νέων συμπεριφορών, οι οποίες βασίζονται στο συνδυασμό ήχου, βίντεο και δεδομένων για την απόκτηση νέων εμπειριών χρήσης – με βασικά κριτήρια το περιεχόμενο, την προσωπική έκφραση προτιμήσεων, την επικοινωνία και την κοινωνικοποίηση.

Στην καθημερινότητα του σήμερα, που δέχεται τις “επιθέσεις” των σύγχρονων ψηφιακών συστημάτων ιδιοπαραγωγής και προβολής περιεχομένου και των διαδεδομένων εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, το ενδιαφέρον για καινοτομία με τη χρήση διαδραστικών υπηρεσιών στη τηλεόραση μεταφέρεται σταδιακά από τους παρόχους στους χρήστες/τηλεθεατές και παρουσιάζει μια αλλαγή από τα πρώιμα μοντέλα, που η τεχνολογία και το περιεχόμενο αφορούσαν την ατομική χρήση των μέσων, σε ένα μοντέλο που συνδυάζει τη συλλογική χρήση των μέσων και τις κοινωνικές πρακτικές.

Έτσι, ο υπερήρωας μας φοράει πλέον την καινούρια στολή της Κοινωνικής Τηλεόρασης (Social TV), η οποία αντιπροσωπεύει την επόμενη έκδοση της IDTV ώστε να υποστηρίζει πλήρως την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση των τηλεθεατών με το μέσο και το περιεχόμενο, με τις επιχειρήσεις ή με άλλους φορείς (π.χ. Κράτος) και με τις υπηρεσίες που αυτοί προσφέρουν, με άλλα άτομα και με κοινότητες ή με κοινωνικά δίκτυα – πάντα σε εξάρτηση με την παρακολούθηση, προβολή ή δημιουργία τηλεοπτικού περιεχομένου.

Έτσι, ο υπερήρωας επιδιώκει να καλύψει τις ανάγκες του κοινού και να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των άλλων ψηφιακών μέσων, λειτουργώντας ως μέσο αυτό-έκφρασης, επικοινωνίας και εμπλοκής, χωρίς ο τηλεθεατής να απομακρυνθεί από την “ασφάλεια του καναπέ” του, να διαθέτει υπολογιστή, να είναι τεχνολογικά καταρτισμένος ή να δαπανά πολλά χρήματα.

Ακόμη κι αν δεν είναι γρηγορότερη από σφαίρα ή δυνατότερη από τρένο, η κοινωνική τηλεόραση μπορεί να μεταφέρει κάθε άνθρωπο σε έναν καινούριο, φανταστικό κόσμο αρκεί να την αγκαλιάσει σφιχτά και να κρατήσει τα μάτια του ορθάνοιχτα!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.