Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι το 25% περίπου όλων των websites (1,117,178,087 αυτή τη στιγμή) είναι σχεδιασμένα, πάνω στη πλατφόρμα του WordPress. Η δημοφιλής πλατφόρμα κατέχει ακόμα, το 58% της αγοράς όλων των websites που είναι βασισμένα πάνω σε κάποιο CMS (Content Management System).

Τι είναι όμως αυτό που έχει δώσει όλη αυτή την αναγνωρισιμότητα σε ένα λογισμικό μόλις 13 ετών;

Ένας πρώτος λόγος είναι η πολύ μεγάλη ευελιξία του στη δημιουργία website οποιουδήποτε τύπου. Είτε είναι blog, e-shop, προσωπικό, εταιρικό, site κοινότητας, πλατφόρμας κ.λπ., το WordPress προσαρμόζεται στις ανάγκες του. Ο δεύτερος λόγος είναι απλότητα στη διαχείρηση της πλατφόρμας. Ο κώδικας, στο πυρήνα του, είναι ιδιαίτερα περίπλοκος, ακόμα και για αρκετά έμπειρους developers. Ωστόσο, τη διαχείριση μπορούν να την αναλάβουν και χρήστες χωρίς καθόλου γνώσεις προγραμματισμού. Ο τρίτος όμως, και σημαντικότερος λόγος, είναι ότι το WordPress υποστηρίζεται από μια τεράστια κοινότητα τόσο εθελοντών, προγραμματιστών αλλά και απλών χρηστών. Όλοι τους δουλεύουν για να κάνουν το ανοιχτό αυτό λογισμικό ακόμα καλύτερο, όσο και επαγγελματιών ή εταιριών που παρέχουν υπηρεσίες πάνω στη πλατφόρμα του.

Το WordCamp Athens 2016

Aυτή τη τεράστια κοινότητα δραστηριοποιείται και στη χώρα μας. Γι’ αυτό το λόγο διοργανώθηκε το πρώτο συνέδριο τόσο για προγραμματιστές όσο και απλούς χρήστες του WordPress. Το Wordcamp Athens 2016. Και φυσικά, ως NEOPERATIVA, δε θα μπορούσαμε να λείπουμε από ένα τέτοιο συνέδριο. Είτε ως χορηγοί επικοινωνίας, είτε ως απλοί συμμετέχοντες. Γιατί πρόκειταιγια ένα συνέδριο που έχει μεγάλη σημασία για το ψηφιακό κόσμο στη χώρα μας.

Το συνέδριο χωριζόταν σε δύο διαφορετικά tracks. Το πρώτο προσανατολιζόταν σε developers, ενώ το άλλο για άτομα με περισσότερο επιχειρηματικό υπόβαθρο που χρησιμοποιούν τη πλατφόρμα. Για καλή μας τύχη στο συνέδριο ήμασταν μαζί με το Θάνο (Executive Manager της NEOPERATIVA). Είχαμε λοιπόν την τύχη να πάρουμε μαζί όλη τη γνώση του συνεδρίου, παρακολουθώντας ταυτόχρονα και τα δύο tracks.

Άγγελος | 1ο Track

Το πρώτο track άρχισε με στόχο να συμφιλιώσει δύο πολύ διαφορετικές κατηγορίες δημιουργών, που όμως συνεργάζονται πολύ περισσότερο απ’ ό,τι μπορείς να φανταστείς. Τους developers, με τους UX / web designers. Όταν οι δύο ομάδες δεν επικοινωνούν, οδηγούμαστε σε κακές πρακτικές και προβλήματα. Η συνέχεια έγινε με διάλογο και ανταλλαγή ιδεών που αφορούσαν τη βελτίωση επιδόσεων των WordPress sites. Ασφάλεια, εργαλεία, τεχνικές βελτίωσης παραγωγικότητας, σωστή διαχείριση πελατών και συνεργατών. Όλα τα είχε το συνέδριο αυτό. Ακόμα και παρουσίαση και ανάλυση της περιβόητης βάσης δεδομένων του WordPress. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που βοήθησαν στην ευελιξία του.

Αν πρέπει να πω κάτι για τη διοργάνωση, είναι ότι ήταν εντυπωσιακή! Υπήρχε πρόβλεψη για άτομα που μπορεί να χρειάζονταν βοήθεια, αλλά και ειδικά σημεία αναψυχής μικρών παιδιών. Όλοι όσοι ήμασταν στο συνέδριο είχαμε πάει εκεί για να ανταλλάξουμε ελεύθερα ιδέες και απόψεις. Κι αυτό έγινε. Χάρη και στην οργανωτική ομάδα που φρόντιζε για τους χρόνους αλλά και τη διατήρηση καλού κλίματος. Ένα μεγάλο μπράβο στην Ελληνική Κοινότητα του WordPress από εμένα.

Θάνος | 2ο Track

Εμείς στο δεύτερο track νομίζω περνούσαμε καλύτερα! Τα θέματα μας ήταν ίσως πιο ελαφριά αλλά δεν ήταν λιγότερο σημαντικά. Στρατηγική, blogging, μάρκετινγκ, θέματα του WordPress και πως να βγάλουμε χρήματα. Δε μπορώ να πω. Και το δικό μας track τα είχε όλα. Ίσως αυτό που μου έμεινε περισσότερο είναι το κομμάτι που μιλήσαμε για SEM και SEO. Ξαφνικά, η αίθουσά μας γέμισε και οι απορίες και ο διάλογος δε σταματούσαν. Κι από αυτή την παρουσίαση του Ηλία Τσαλδάρη κράτησα μια φράση του. “Πέρα από τις τεχνικές… Μην ξεχάσετε να είστε δημιουργικοί”. Ταυτίστηκα.

Για τη διοργάνωση. Ναι, τί άλλο να πω; Συμφωνώ με τον Άγγελο. Σε όλα. Έζησα ένα συνέδριο που σεβόταν το κοινό. Υπήρχε αναμονή αν μια αίθουσα τελείωνε νωρίτερα προκειμένου να μετακινηθεί ο κόσμος αν ήθελε να παρακολουθήσει άλλο track. Είχε πολλές επιλογές σε καφέ, γεύματα και αναψυκτικά. Είχε πολλούς χορηγούς και ενδιαφέροντα περίπτερα, απ’ όπου θα ‘φευγες και με κάποιο δώρο. Κι αν έχω να παρατηρήσω κάτι, είναι ο κόσμος. Λόγω υψηλού ενδιαφέροντος, κάποια αίθουσα μπορεί κάποια στιγμή να γέμιζε υπερβολικά. Αυτό ως μια μικρή μικρή σημείωση για το επόμενο. Σαν γενική εντύπωση έχω μια λέξη μόνο. Άψογη.

Μείνετε συντονισμένοι λοιπό για τις επόμενες δράσεις της Ελληνικής Κοινότητας WordPress. Και μην ξεχνάτε! Αν θέλετε να μοιραστείτε μια εμπειρία σας γύρω από το δημιουργικό κόσμο, θα χαρούμε να τη δημοσιεύσουμε!

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.