Η Δρ. Κατερίνα Φραϊδάκη είναι η υπεύθυνη για την ετήσια έρευνα για την Κοινωνική Δικτύωση που πραγματοποιείται από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Επιχειρείν – ELTRUN, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Οκτώβριος – Νοέμβριος 2015 και συμμετείχαν 1200 Έλληνες online αγοραστές. Είναι η 6η συνεχής χρονιά που πραγματοποιείται και αφορά τα Social Media και το Digital Marketing. Στόχος της έρευνας είναι να καταγράψει τον τρόπο χρήσης των Social Media και των υπολοίπων εργαλείων digital marketing, από τους χρήστες του διαδικτύου στην Ελλάδα.

“Πιο ώριμοι και συνειδητοποιημένοι δηλώνουν οι Internet users στην Ελλάδα, όσον αφορά την χρήση των Social Media και των σχετικών εργαλείων digital marketing από τις επιχειρήσεις”

Τα ενδιαφέροντα στοιχεία που προέκυψαν μπορεί κανείς να δει ολοκληρωμένα στο επίσημο Δελτίο Τύπου του ELTRUN.

Διαβάζοντας  ωστόσο το Δελτίο Τύπου προσεκτικά δε θα μπορούσα να μη σχολιάσω κάποια από τα στοιχεία που παρουσιάζονται.

 1. Όπως είναι λογικό κυρίαρχη θέση στη χρήση των Social Media έχει το Facebook. 1 στους 2 χρήστες χρησιμοποιεί το Facebook απλώς για την παρακολούθηση της δράσης των φίλων του χωρίς όμως να περνά σε διάδραση (Like, Comment, Share, Chat). Επιπλέον οι ίδιοι οι χρήστες προβαίνουν με πολύ μικρότερο ποσοστό στο ανέβασμα φωτογραφιών και tagging προϊόντων.
  Σχόλιο: Δηλαδή παρατηρούν… χωρίς να έχουν διάθεση να συμμετάσχουν;
 2. Επιτέλους αρχίζει ο Έλληνας καταναλωτής να καταλαβαίνει τη χρήση του διαδικτύου και του Facebook για εμπορικούς σκοπούς αφού αυτό είναι κάτι που φανερώνεται στην έρευνα. Αλλά και πάλι αμφιβάλει και ανησυχεί! Αυξημένα είναι τα ποσοστά που θέλουν τον Έλληνα καταναλωτή να αμφιβάλει για τις  πληροφορίες που παρουσιάζονται για εμπορικούς σκοπούς αλλά να πιστεύει γενικότερα ότι χάνει το χρόνο του με την περιήγησή του στην εφαρμογή.
  Σχόλιο: Αν νιώθει ότι χάνει το χρόνο του… γιατί δεν κάνει κάτι γι’ αυτό παρά μένει απλά να ανησυχεί;;;
 3. YouTube vs Facebook: 41% των χρηστών του YouTube αναζητούν περιεχόμενο προκειμένου να το αναρτήσουν στο Facebook.
  Σχόλιο: Το Facebook λόγω αντιπαλότητας με τη Google δε βοηθά καθόλου τα ποσταρίσματα που αφορούν το YouTube. Αλλά τι να κάνεις; 😛
 4. Αναδυόμενη τάση των χρηστών που αλληλεπιδρούν με τις νέες μορφές διαφήμισης του YouTube.
  Σχόλιο: Είδες τι γίνεται όταν προσέχεις λίγο παραπάνω την παραγωγή του περιεχομένου που προβάλλεται στις διαφημίσεις και το κάνεις πιο ενδιαφέρον στον καταναλωτή; 🙂
 5. Twitter: Έγιναν τα Capital Controls και κατάλαβε ο Έλληνας καταναλωτής τη χρησιμότητα της επικαιρότητας και της συγκέντρωσης των νέων ειδήσεων από διαφορετικές πηγές σε ένα μόνο μέσο με δυνατότητα άμεσου σχολιασμού.
  Σχόλιο: Τι να σχολιάσω; Για όλα πρέπει να υπάρξει μια αφορμή…
 6. Οι μηχανές αναζήτησης αποτελούν το καθόλικό μέσο αναζήτησης και 8 στους 10 χρήστες ακολουθούν τα οργανικά αποτελέσματα που παρουσιάζονται ενώ 1 στους 10 επισκέπτεται συχνά τις διαφημίσεις μιας αναζήτησης.
  Σχόλιο: Να ζήσει το SEO και τα banner “Ads”!!!
 7. Σχεδόν το 30% των χρηστών δίνουν και ανοίγουν το email τους για newsletter ενώ ένα 8% προχωρά και σε αγορά μέσα από αυτά.
  Σχόλιο: Το email marketing ποτέ δεν πεθαίνει!

Είναι πολύ ενδιαφέρον να πραγματοποιούνται και να προβάλλονται τέτοιες έρευνες καθώς τα Social Media έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας και το Digital Marketing έχει πολύ ακόμα δρόμο να διανύσει για να κατακτήσει τις αυξημένες απαιτήσεις που έχει δημιουργήσει αυτός ο νέος και συνεχώς μεταβαλλόμενος ψηφιακός κόσμος.

Πηγή πληροφοριών: ELTRUN

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.