Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινίασε στους χώρους του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016, την έκθεση «JAMAL: Ο Δρόμος του Μεταξιού». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Φεβρουαρίου 2016.

Ο Δρόμος του Μεταξιού, η εμβληματική εμπορική οδός που συνέδεε επί αιώνες την Κίνα με τη Δύση, με τον παράλληλο καταλυτικό ρόλο στην πολιτισμική ώσμωση, την ανταλλαγή ιδεών και τη διάδοση των θρησκειών, είναι η πηγή έμπνευσης της τελευταίας ομότιτλης δουλειάς του ζωγράφου Jamal.

15 ζωγραφικά έργα που προβάλλουν στο σήμερα τους μύθους και τη γοητεία του μεταξιού, τους ανθρώπους και τα πράγματα των ερήμων και των δύσβατων βουνών, τα ρίσκα της διαδρομής,  τα άλογα που μετέφεραν – εκτός από το ακριβό εμπόρευμα – το βάρος της ελπίδας ότι ο αντίξοος δρόμος και οι καιροί μπορούν να νικηθούν.

Jamal-07

Ο Jamal προσεγγίζει τον απροσπέλαστο κόσμο της Κίνας με ευαισθησία και προσοχή: στα έργα του ξεδιπλώνεται το παρελθόν ενός περίκλειστου κόσμου, του οποίου το σύμπαν και τα όρια αναδιατάσσει ο Δρόμος του Μεταξιού.

Αραβικά άλογα, διατρέχουν τις ερήμους, μοτίβο του καλλιτέχνη που επανέρχεται σε όλη την εικαστική του διαδρομή: ένας φόρος τιμής στους συντρόφους του ανθρώπου και στη συμβολή τους στην αλλαγή του κόσμου.

Αυτό το σύμπαν μας συστήνει ο Jamal, σε τόνους βιολετί και μπλε, σε κόκκινους και στο κίτρινο της ερήμου, πριν ο δρόμος εγκαταλειφθεί τον 15ο αιώνα, πριν αναζητηθούν νέες διαδρομές, πριν ανακαλυφθεί ο Νέος Κόσμος.

Η έκθεση εμπλουτίζεται με σχέδια από τη διαδρομή του καλλιτέχνη προς το θέμα του, καθώς και με οπτικοακουστικό υλικό από τις σημερινές χρήσεις του δρόμου και την παλιά του δόξα.

Jamal-06

Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλος κατάλογος.

Λίγα λόγια για το δημιουργό:

Ο Jamal γεννήθηκε στη Salamia της Συρίας το 1961. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο στο Χαλέπι. Εκθέσεις του έχουν φιλοξενηθεί στις ΗΠΑ (Ν. Υόρκη), τη Γερμανία (Ντίσελντορφ), το Λίβανο, την Ιορδανία και το Ντουμπάι. Άρχισε να εκθέτει τη δουλειά του σε ηλικία 17 ετών και έχει λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεία στον αραβικό κόσμο.

Πληροφορίες:

HASHTAG έκθεσης: #JamalBM

Διάρκεια: 14.01.2016 14.02.2016
Ωράριο Λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 9.00 – 17.00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: Κλειστά
Τιμή εισιτηρίου: € 7 I Τιμή μειωμένου εισιτηρίου: €5
Λεπτομέρειες: http://www.benaki.gr/admission

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12I 210 3251311

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.