Είναι πολλές οι στιγμές στα γραφεία της NEOPERATIVA που θα μας έβρισκες να βλέπουμε βίντεο στο διαδίκτυο. Θα μπορούσα εύκολα να σου πω ότι είναι η δουλειά μας και κάνουμε έρευνα, και δε θα έλεγα ψέματα. Ωστόσο, υπάρχουν κι αυτές οι στιγμές που απλά αναπαράγουμε βίντεο δείχνοντας ο ένας στον άλλο κάτι που μας τράβηξε την προσοχή. Οι Χριστουγεννιάτικες διαφημίσεις δε θα μπορούσαν να ξεφύγουν από αυτές τις στιγμές. Κάποιος το ξεκίνησε και όλοι μας το συνεχίσαμε. Έτσι, παρουσιάζουμε και σε σένα τις 5+1 διαφημίσεις σχετικές με τα Χριστούγεννα που μας αρέσουν. Και μάλιστα, σου εξηγούμε και γιατί.


1.
JUMBO | Αντίστροφη μέτρηση 2016: Το μαγικό μονοπάτι των Χριστουγέννων  ||  
Βασίλης ή @chiakos

JUMBO μπορεί να μην έχουν καταλήξει ακόμα στο ύφος των διαφημίσεων που θέλουν να βγάζουν, αλλά μερικές αξίες τις κρατάνε σταθερές. Όπως αυτή των Χριστουγέννων.
They did it again: λίγο τα παιδάκια με τα γεμάτα προσμονή μάτια, λίγο η φωνή της οκτάχρονης Rosemary, λίγο το μυστήριο σκηνικό και το παραμυθένιο δέντρο, σε συγκινούν και σε συνεπαίρνουν! Σε κάνει να νιώθεις πάλι παιδί, και να νοσταλγείς… ό,τι ακριβώς έχουμε ανάγκη όλοι μας τα Χριστούγεννα δηλαδή!


2.
M&S 2016 CHRISTMAS AD | Christmas with love from Mrs Claus  ||  
Άγγελος ή @malandrakisae

Συνήθως ο πρωταγωνιστής στις περισσότερες διαφημίσεις των Χριστουγέννων δεν είναι άλλος από τον Άγιο Βασίλη. Όμως στη σκηνοθετημένη από τον Tom Hooper διαφήμιση των Mark’s & Spencer τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Εδώ πρωταγωνιστεί η Mrs Claus, η οποία έχοντας λάβει μια επείγουσα επιστολή από ένα αγόρι για να τον βοηθήσει να τον συγχωρέσει η μεγάλη του αδερφή, αναλαμβάνει δράση τονίζοντας με αυτό το τρόπο το πιο όμορφο συναίσθημα των Χριστουγέννων. Να δίνεις χαρά σε αυτούς που αγαπάς. Με όποιον τρόπο.


3.
HEATHROW AIRPORT | Coming Home for Christmas  ||  
Ελευθερία ή @eleftheriaakl

Η πιο εντυπωσιακή διαφήμιση που εμένα προσωπικά με άγγιξε είναι η “Coming Home for Christmas, Heathrow Airport”, στην οποία πρωταγωνιστές είναι ένα ζευγάρι λούτρινα αρκουδάκια ντυμένα με βαριά και γέρικα ρούχα. Τα αρκουδάκια λοιπόν, βρίσκονται μέσα στο αεροδρόμιο και κατευθύνονται προς τους δικούς τους ανθρώπους. Mέχρι να φτάσουν στο σημείο υποδοχής του αεροδρομίου κάνουν διάφορες γκάφες και δυσκολεύονται να πάρουν τις αποσκευές τους, όταν όμως αγανακτισμένα φτάνουν στην υποδοχή και κοιτάνε όλους τους άλλους συνεπιβάτες να βρίσκουν την οικογένειά τους, βλέπεις στα θλιμμένα μάτια τους το άγχος και την αβεβαιότητα, λες και δεν υπάρχει κανείς γι’ αυτούς. Tότε, δυο μικρά παιδιά κατευθύνονται τρέχοντας προς τα πάνω τους και τα αρκουδάκια μεταμορφώνονται σε μεγάλους ανθρώπους, και όπως μας αφήνει να καταλάβουμε, στους παππούδες των δύο αυτών μικρών παιδιών.

Σε αυτή τη διαφήμιση, εγώ ένιωσα την αγάπη σε κάθε ανθρώπινη σχέση, την αλληλεγγύη και τη νοσταλγία για τους δικούς μας ανθρώπους. Μου ξύπνησε σταδιακά όλα μου τα αισθήματα και με συγκίνησε συγχρόνως. Για μένα είναι το καλύτερο διαφημιστικό σποτ που έχω δει.


4.
HUAWEI | #BePresent  ||  
Θάνος ή @ftale_duke

Ένα brand κι ένα hashtag. Δε χρειάζονται πολλά. Ακόμα και στο βίντεο, αυτό που έχει σημασία είναι η κίνηση, η ουσία. Ένα μικρό παιδί νιώθει μόνο αφού οι γύρω του έχουν αποξενωθεί από την τεχνολογία – πόσο επίκαιρο! – και είναι λυπημένο. Κάθε ένας στην οικογένεια ζει σε ένα δικό του κόσμο ή τουλάχιστον θα ήθελε να ζει. Όλοι ξεχνούν και χάνουν τη στιγμή όμως. Αυτή τη μαγική στιγμή που τα Χριστούγεννα ενώνουν τον κόσμο και κάνουν όλους να θυμούνται κάποιες κλασικές αξίες. Το παιδί κλείνει τα μάτια, η τεχνολογία μπαίνει στην άκρη και οι στιγμές γεμίζουν φως. #BePresent λέει η ίδια η Huawei που ακόμα κι αν είναι παρούσα σε όλο το βίντεο, κάνει στην άκρη για τη μαγεία των Χριστουγέννων.


5.
SAINSBURY’S | The Greatest Gift || 
Βάλια ή @mantzari_valia &  Άννη ή @pap_annie

Η φετινή διαφήμιση των πολυκαταστημάτων Sainsbury’s, η οποία δημιουργήθηκε από το βραβευμένο σκηνοθέτη Sam Fell με την τεχνική του stop frame animation και το ανάλαφρο/κολλητικό τραγούδι του Bret McKenzie (ερμηνεύει ο κωμικός James Corden), καταφέρνει να αγγίξει την καρδιά όλων όσων εργάζονται σκληρά και περνούν τις μέρες των εορτών αναπολώντας την παιδική τους ηλικία λόγω του ελεύθερου χρόνου για παιχνίδι και των χαρούμενων στιγμών συνύπαρξης με την οικογένεια και τους φίλους. Γιατί; Μα ακριβώς επειδή ο γλυκήτατος πρωταγωνιστής, Dave, είναι ένας μπαμπάς που δουλεύει σε εταιρεία κατασκευής παιχνιδιών και γι’ αυτόν τα Χριστούγεννα είναι η πιο πιεστική περίοδος. Η δουλειά, σε συνδυασμό με το χαμούλη που επικρατεί αυτή την περίοδο σε καταστήματα κ.λπ., τον κρατούν μακριά από τους αγαπημένους του. Για κάθε έναν από εμάς που αισθάνεται ότι τρέχει και δεν προλαβαίνει, με το χρόνο του μοιρασμένο στις διάφορες υποχρεώσεις ακόμα και στις διακοπές (που θα μπορούσε να είναι μια μικρή απόδραση από το άγχος), γίνεται εύκολα κατανοητή η επιθυμία του Dave και πιο έντονο το αίσθημα της λύπης όταν δεν τα καταφέρνει και φτάνει αργοπορημένος στο σπίτι…

Ένα μπισκότο όμως από τα χεράκια της κόρης του που έχει τη μορφή του, αλλάζει το σκηνικό, τον γεμίζει αποφασιστικότητα και τον κάνει να συνειδητοποιήσει ότι το  κ α λ ύ τ ε ρ ο  δώρο που μπορεί να χαρίσει στους αγαπημένους του είναι η αμέριστη προσοχή και ο χρόνος του. Κι έτσι, αυτή η διαφήμιση μας θυμίζει τι πραγματικά αξίζει στη ζωή και να μας χαρίσει την ελπίδα ότι μπορούμε να καταφέρουμε ό,τι ευχόμαστε!

Υ.Γ. Σημαντικό είναι ότι αυτή η διαφήμιση συνοδεύεται από μια εφαρμογή που επιτρέπει να ετοιμάσουμε το δικό μας animated video, αλλά και από μια φιλανθρωπική δράση των Sainsbury’s για την απόδοση μέρους των εσόδων από τις πωλήσεις του μπισκότου-Dave στο Νοσοκομείο Great Ormond Street για να φέρει κοντά στους ασθενείς τις οικογένειες τους. Με hashtag #ChristmasIsForSharing, η εταιρεία μας θυμίζει τι έχει πραγματικά αξία στην πολύβουη καθημερινότητά μας.


+1.
ELEFANT STUDIOS | Christmas Animation || 
NEOPERATIVA Team ή @media_neoperativa 

Αν οι προηγούμενες διαφημίσεις δεν κατάφεραν να σε γεμίσουν με χριστουγεννιάτικο πνεύμα αγάπης, αλληλεγγύης, μαγείας και δύναμης, τότε μάλλον κρύβεις ένα μικρό σκανταλιάρικο καλικαντζαράκι μέσα σου. Οπότε ΑΥΤΗ η διαφήμιση της Elefant Studios είναι εξαιρετικά αφιερωμένη σε εσένα! Γιατί όταν όλα τα άλλα αποτυγχάνουν, λίγο γέλιο κάνει τη διαφορά 😉

Εσύ τελικά ποιά προτιμάς;

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.