Είχα πρόσφατα την ευκαιρία να συμμετέχω σε ένα από τα workshops του προγράμματος EGG με θέμα την ανάπτυξη μιας επιτυχημένης επικοινωνιακής στρατηγικής για νεοφυείς επιχειρήσεις (βλ. start-ups). Εκεί συνάντησα έναν έμπειρο «παραμυθά»… το δημοσιογράφο, οικονομικό συντάκτη, content creator και πολλά περισσότερα, κ. Κώστα Τσαούση που κλήθηκε να μας εξηγήσει πως το business storytelling μπορεί να βελτιώσει τα επαγγελματικά αποτελέσματα και τις δημόσιες σχέσεις μας.

Το θέμα μου κίνησε το ενδιαφέρον μόνο από τον τίτλο, αφού η σχέση μου με τα παραμύθια ήταν πάντα μια σχέση αθεράπευτου έρωτα… μια σχέση ζωής που διαμόρφωσε τον τρόπο σκέψης μου και κατ’ επέκταση τον τρόπο δουλειάς μου. Μια σχέση που ξεκίνησε από μια παραμυθού γιαγιά με ακούραστη διάθεση να με ταξιδεύει σε δικούς της φανταστικούς κόσμους, έναν παππού που μετέτρεπε κάθε ιστορικό ή μυθολογικό στοιχείο σε παιδική περιπέτεια που θα ζήλευε κι η Pixar και μια μαμά που θεωρεί ότι η ανάγνωση (και γραφή) παραμυθιών -για μικρούς ή μεγάλους- είναι ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις κάθε σύνθετο μήνυμα.

power-of-storytellingΟπότε η κατάσταση μου διαρκώς εξελισσόταν, έτσι ώστε να μετατρέπω κάθε επαγγελματική ή κοινωνική κατάσταση σε ένα παραμύθι -ενηλίκων πια- του οποίου μπορούσα να επηρεάσω την εξέλιξη.  Η αλήθεια είναι ότι αυτή η προσέγγιση μάλλον με βοήθησε να λειτουργώ με περισσότερη ευελιξία, πρωτοτυπία και αισιοδοξία, ακόμη κι αν τα παραμύθια προοδευτικά μετατράπηκαν σε ιστορίες, δηλ. έχασαν το στοιχείο του φανταστικού, του πλασματικού και του απεριόριστου.

no-end-storyΌμως και οι ιστορίες έχουν ενδιαφέρον. Κρύβουν εξελίξεις -κάποιες συναρπαστικές-, εκπλήξεις, εμπειρίες, μαθήματα, κίνητρα, ιδέες, συναισθήματα. Δίνουν κουράγιο και έμπνευση! Και όπως πρόσφατα συνειδητοποίησα, οι καλές ιστορίες είναι δυναμικές. Διότι ακόμη κι όταν σταματάει η αφήγηση, οι ιστορίες δεν τελειώνουν… Εξελίσσονται διαρκώς. Εξελίσσονται μαζί μας, δεδομένου ότι εξελισσόμαστε εμείς.

Κι αν πάμε σε επίπεδο επαγγελματικό ή επιχειρηματικό, εκεί που υπάρχουν πελάτες με απαιτήσεις, προτιμήσεις και ανάγκες, οι καλές ιστορίες είναι πάλι δυναμικές. Γιατί εξελίσσονται μαζί με τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους τους. Έχουν αρχή, πλοκή, δραματικές και κωμικές στιγμές, συμμάχους και αντιπάλους, “καλούς” και “κακούς”, ήρωες και σωτήρες. Ίσως να καταλήγουν κάπου – αλλά μόνο προσωρινά.

Απλά το business storytelling (σε άπταιστα ελληνικά) χρησιμοποιεί διαφορετικούς όρους. Αναφέρεται σε σύλληψη ιδέας, διαμόρφωση ομάδας, ίδρυση, ανάπτυξη, ωρίμανση και εξαγορά ή παύση δραστηριότητας, επιτυχίες και αποτυχίες, συνεργάτες και ανταγωνιστές, επενδυτές και δανειστές. Ακόμη κι αν αυτές οι ιστορίες φοράνε ”επαγγελματικό κοστούμι”, απευθύνονται επίσης σε ένα κοινό (πελάτες, συνεργάτες, επενδυτές, προμηθευτές) και επιδιώκουν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του. Να αναδείξουν τις αξίες και τα χαρακτηριστικά των κεντρικών προσώπων, να προβάλουν δυνάμεις και να αιτιολογήσουν αδυναμίες, να αναλύσουν κίνητρα και δράσεις και τελικά… να περιγράψουν μια πραγματικότητα που αξίζει την προσοχή μας.

Όπως και στο ομώνυμο βιβλίο του M. Ende, η ιστορία δε μπορεί να έχει τέλος, όταν βοηθά να ξεχωρίσεις το όνειρο από την πραγματικότητα και να ανακαλύψεις το καλό, τη σοφία, την ομορφιά και προπαντός την αγάπη – ακόμη και σε επαγγελματικό επίπεδο.

great-storiesΟπότε και οι “κοστουμάτες ιστορίες” (που για τις νεοφυείς επιχειρήσεις μάλλον φοράνε τζιν και t-shirt) εξελίσσονται διαρκώς και έχουν τη δύναμη να προκαλέσουν συναισθήματα, να ενισχύσουν τη δημιουργικότητα, να χαρίσουν αισιοδοξία. Κυρίως όμως έχουν τη δυναμική να αλλάξουν τον τρόπο που επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, πελάτες και λοιποί εμπλεκόμενοι αντιλαμβάνονται τον κόσμο.

Nα οδηγήσουν τη φαντασία μας σε άγνωστα μονοπάτια. Να εμπνεύσουν αλλαγές. Να δείξουν πώς κάποια παραμύθια είναι απλώς ιστορίες με μελλοντική αρχή!

Όπως μου εξήγησε ο εμπνευστικός κ. Τσαούσης κι ελπίζω να κατάλαβα καλά, οι επιχειρηματικές ιστορίες δεν έχουν τέλος διότι αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης ιστορίας…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.