της Χριστίνας Πανώριου

Ακολουθώντας τα νέα για ανερχόμενες τεχνολογικές εφαρμογές και εργαλεία στο χώρο όπου είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσω επαγγελματικά ως φοιτήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχα σε μια εκπαιδευτική συνάντηση -βλ. Financial Modeling Athens Μeetup– που μου πρότεινε ο κύριος διοργανωτής της και πραγματοποιήθηκε στο ALBA Graduate Business School.

Ο κ. Δημήτρης Λεϊμονής της εταιρίας Financial Arena, σε μια συνεργασία του με τη Microsoft και τον εκπρόσωπό της, κ. Ορέστη Κόκκο, ανέλαβαν να παρουσιάσουν τα εργαλεία PowerBI και Excel και τη χρήση τους για τη συνεπή και αποτελεσματική απεικόνιση χρηματοοικονομικών στοιχείων με στόχο την εύστοχη εξαγωγή συμπερασμάτων για την πορεία μιας εταιρίας.
Το πρώτο μέρος του σεμιναρίου αφορούσε στην παρουσίαση του PowerBI και παρουσίαζε κατ’ εμέ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς αποτελούσε καινούργια γνώση. Πρακτικά είδα πώς τα σωστά διαγράμματα, όταν λειτουργείς ως μέλος μιας εταιρίας με τεράστια βάση δεδομένων (big data), είναι πολύ βοηθητικά για να εξάγεις άμεσα συμπεράσματα για το κέρδος ή τη ζημία κάποιου συγκεκριμένου μήνα ή ακόμα ποιο από τα προϊόντα της εταιρίας σου δεν πουλάει καλά και χρειάζεται ενίσχυση ή απόσυρση.
Φυσικά και το -ευρέως διαδεδομένο πλέον- πρόγραμμα Excel έμαθα ότι δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται, αλλά πως διαθέτει πάρα πολλά εργαλεία προς αξιοποίηση που δικαιώνουν τη θέση που κατέχει στην επεξεργασία δεδομένων.

Επί της ουσίας, το αντικείμενο του σεμιναρίου αφορούσε στη χρηματοοικονομική μοντελοποίηση (financial modeling) μέσω της τυποποίησης (standardization) που βασίζεται στο διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο FAST (Flexible – ευέλικτο, Appropriate – κατάλληλο, Structured – δομημένο, Transparent – διαφανές). Το FAST, όπως μας παρουσίασε ο κ. Λεϊμονής, καλύπτει τις επιχειρηματικές ανάγκες οργανισμών μικρού, μεγαλύτερου ή μεγάλου οικονομικού μεγέθους και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία χρηματοοικονομικών μοντέλων, εστιάζοντας σε βέλτιστες πρακτικές και διευκολύνοντας σημαντικά τη λήψη αποφάσεων. Το γεγονός ότι πλέον προσφέρεται και δυνατότητα πιστοποίησης στο FAST, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μάθεις, διαμορφώνοντας το κατάλληλο μοντέλο διαχείρισης, απεικόνισης και πρόβλεψης δεδομένων για εσένα, για την εταιρία που διαχειρίζεσαι ή για εκείνη που εργάζεσαι.

Από το σεμινάριο δεν έλειπε και το πολύτιμο περιθώριο στο τέλος για γνωριμία και δικτύωση των συμμετεχόντων. Η γνωριμία μου, τόσο με φοιτητές, όσο και με υπεύθυνους εταιριών ή start-ups ολοκλήρωσε το Meetup ιδανικά, καθώς κατάφερα να συζητήσω την εφαρμογή όλων των παραπάνω σε μια κανονική εταιρία και να πάρω μια ιδέα για τις δυνατότητες που μπορώ κι εγώ να έχω στο μέλλον…

Πέρα από τα βασικά συστατικά της συνάντησης, χορτάσαμε με τη γευστική συνδρομή της Pizza Fan, ενώ ενθουσιάστηκα με την κούπα-δώρο από τη Microsoft, πάνω στην οποία μπορείς να γράψεις με κιμωλία ό,τι σε εμπνέει περισσότερο.

Εν τέλει, ανυπομονώ για την επόμενη εκπαιδευτική συνάντηση με τους ίδιους ή/και περισσότερους ομιλητές. Τελικά, αυτό που κατάλαβα είναι ότι αν θες να πετύχεις πρέπει να σκέφτεσαι και να λειτουργείς… F A S T !

Αν θες να πάρεις κι εσύ μια… γεύση, παρακολούθησε το σχετικό βίντεο που ετοίμασε -φυσικά- η NEOPERATIVA.

Το Financial Modeling Athens Μeetup αποτέλεσε το έναυσμα και μια πρώτη επαφή των συμμετεχόντων με το αντικείμενο της μοντελοποίησης χρηματοοικονομικών καταστάσεων, την αποτίμηση εταιριών και την ανάλυση κινδύνου σύμφωνα με το FAST Modeling Standard, το #1 πρότυπο διαμόρφωσης χρηματοοικονομικών μοντέλων που βασίζεται στο EXCEL, που αξιοποιούν εδραιωμένες εταιρίες όπως η PwC, Grant Thorton, Mazars κ.α. για την ανάπτυξη μοντέλων.

H Financial Arena προσφέρει μια πλήρη σειρά σεμιναρίων που εστιάζει στις βέλτιστες πρακτικές ανάπτυξης μοντέλων και αξιοποίησης του Excel μέσα από πρακτικά παραδείγματα και ασκήσεις σε όσους ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους και να ενισχύσουν τις ικανότητές χρηματοοικονομικής ανάλυσης με απτά αποτελέσματα, αλλά και να διεκδικήσουν την ανάλογη διεθνή πιστοποίηση. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.