Φωτογραφίες: Ναταλία Μαραγκού
Στυλιστική Επιμέλεια: Σταύρος Λιγνός

“Να ζείτε χωρίς ενοχές. Να ζείτε την αλήθεια σας. Μη ζείτε για τους άλλους. Δε χρωστάτε σε κανέναν απολύτως τίποτα.”

Η Aphrodite HGW είναι η θεά του έρωτα και της σεξουαλικής αναρχίας. Ως γνήσια performer και έχοντας πολλά να πει, εμφανίστηκε στο X Factor, που προβάλλεται αυτή την περίοδο στην ελληνική τηλεόραση από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ. Έτσι κι εγώ θέλησα να μιλήσω μαζί της, να μάθω για το X Factor αλλά σίγουρα να μάθω περισσότερα και για την ίδια. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Μια drag queen για πρώτη φορά στο X Factor. Πώς πήρες την απόφαση να το τολμήσεις;
Θεωρώ πως εμείς που έχουμε τη διάθεση και τη δυνατότητα να προβάλλουμε την κοινότητα στο mainstream κοινό, είναι πολύ ωραίο να το κάνουμε. Ζούμε στο 2017 και η LGBT κοινότητα δεν έχει εκπροσωπηθεί επάξια στην mainstream αγορά. Έχουμε γεμίσει “κρυφές”, για να το πω λαϊκά. Θεωρώ πως αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να σκεφτούμε, ιδίως εμείς που ασχολούμαστε με την τέχνη, τι παράδειγμα δίνουμε, κυρίως στη νέα γενιά. Τα παιδιά δεν είναι χαζά, καταλαβαίνουν τα πάντα πλέον. Tο να βλέπουν λοιπόν “ομοφυλόφιλους αστέρες” να κρύβονται περνάει εξαιρετικά λανθασμένα μηνύματα. Επομένως τολμώ, σε μία προσπάθεια να δώσω κίνητρο και σε άλλους queer καλλιτέχνες να τολμήσουν να βγουν στο “φως”, σε ανθρώπους που ασχολούνται ήδη με την τέχνη να πάρουν θάρρος να μιλήσουν ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά τους. Τολμώ όμως κυρίως – και τονίζω το κυρίως – για τους ανθρώπους εκεί έξω που αισθάνονται εγκλωβισμένοι και καταπιεσμένοι σε μία κοινωνία που έχει πάγια στεγανά, βασιζόμενα σε παρωχημένες αντιλήψεις ψευδο-θρησκευτικοηθικού παροξυσμού.

Υπήρχαν θέματα που φοβόσουν πηγαίνοντας σε ένα τέτοιο show; Επιβεβαιώθηκε κάποιος από τους φόβους σου;
Η αλήθεια είναι πως είχα τεράστιους φόβους πηγαίνοντας στο Χ, με αποτέλεσμα να φανεί και στην audition μου. Πιστεύω πως τελικά, μου στοίχισε αρκετά σε αυτό το ταξίδι. Περίμεναν να δουν μια πλήρως απελευθερωμένη drag queen και δυστυχώς ήμουν αρκετά φοβισμένη, και φάνηκε. Παρόλα ταύτα, έμεινα έκπληκτη με το πώς με αντιμετώπισαν οι άνθρωποι της παραγωγής. Ήταν τόσο δεκτικοί και γλυκείς και ήταν κάτι που σίγουρα δεν περίμενα! Δέχομαι ένα συνεχόμενο κύμα αγάπης που εκτιμώ βαθύτατα! Και στο λέω ειλικρινά! Το αρχικό τους ξάφνιασμα μετατράπηκε σε έκδηλο σεβασμό που με άφησε άναυδη. Η αντιμετώπιση των κριτών, ήταν νομίζω κάπως αναμενόμενη. Η Τάμτα ήταν ένα κύμα ενέργειας, χαράς και ενθουσιασμού, ο Γιώργος Μαζωνάκης ήταν πολύ πρόσχαρος και ανοιχτός και ο Γιώργος ο Παπαδόπουλος, ενώ ήταν εμφανώς έκπληκτος, ήταν πολύ δεκτικός στο να δει τι έχω να προσφέρω.

Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες; Πώς σε αντιμετώπισαν;
Κι αυτές οι αντιδράσεις θα πω ότι ήταν αρκετά αναμενόμενες. Στην αρχή σίγουρα αρκετοί με στραβοκοίταξαν, αλλά όσο περνούσαν οι φάσεις αρχίσαμε να δενόμαστε και να βλέπουν πως δεν είμαι μπαμπούλας.

Αναζητάς μια καριέρα στο τραγούδι; Στο εξωτερικό, ειδικά στην Αμερική, είναι κάτι που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να γίνεται αρκετά.
Όπως είπα και στην audition, κι όπως λέω όπου σταθώ κι όπου βρεθώ, δεν είμαι τραγουδίστρια. Θεωρώ ότι ποτέ δε θα δεχθώ να λάβω αυτόν τον τίτλο. Είμαι performer κι αυτό δεν αλλάζει. Τώρα αν βγάλω περισσότερα τραγούδια και προκύψει κάποια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, τότε κι αυτή θα είναι σίγουρα με τον τίτλο της performer.

Η Aphrodite τραγουδά. Τι άλλο πρέπει να ξέρουμε γι’ αυτήν;
Η Aphrodite τραγουδά, παίζει σε παραστάσεις, συμμετέχει σε art events και καταπιάνεται με οτιδήποτε ενδιαφέρον πέσει στα χέρια της και την εξιτάρει. Βέβαια, θα ήθελα να εστιάσω στο ότι δεν καταπιάνομαι μόνο με το show για το show. Το κάνω κι αυτό φυσικά, αλλά προσπαθώ να κάνω πράγματα που έχουν κάποιο νόημα και περνούν κάποιο μήνυμα.

Άρα δεν είσαι απλά μόνο μια show woman. Έχεις ακόμα πολλά να πεις.
Κι εγώ, αλλά και οι συνεργάτες μου έχουμε ακόμα πολλά να πούμε. Γιατί για να μπορέσει να προχωρήσει το performance, χρειάζομαι πάντα τους συνεργάτες μου. Όσο πολυμίξερ και να είμαι, χρειάζομαι και η Θεά μια βοήθεια. Χρειάζομαι έμπιστους ανθρώπους που θα μου πουν ότι κάτι είναι χάλια κι εγώ τότε θα τους βρίσω και θα κάνω του κεφαλιού μου. Ανθρώπους που θα καταλάβουν την ένταση και τις παραξενιές μου και δε θα με παρεξηγήσουν. Ανθρώπους που θα μοιραστούν μαζί μου το πάθος, το ταλέντο και τη δημιουργικότητά τους. Είμαι λοιπόν πάρα πολύ τυχερή που πλαισιώνομαι από πολλούς τέτοιους ανθρώπους και στο στενό αλλά και στον ευρύτερο κύκλο μου. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μοιράζονται το όραμά μου και με βοηθούν καθαρά αλτρουιστικά, μόνο και μόνο για να με δουν να επιτυγχάνω. Αν και δεν είναι η επιτυχία αυτό που με καίει, για να είμαι ειλικρινής. Σε αυτό το σημείο λοιπόν μου δίνεται η ευκαιρία να τις και τους ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου. Δεν αναφέρω τα ονόματά τους, όχι γιατί είναι τόσοι πολλοί, αλλά γιατί εδώ μιλάμε για εμένα και δε θέλω να μου κλέψει κανείς το spotlight (γέλια)! Μαζί λοιπόν με αυτό το δίκτυο ανθρώπων και φυσικά με τον αρχιερέα μου, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να προσφέρουμε τέρψη και σκέψη, διασκέδαση και προβληματισμό.

Το drag είναι τέχνη. Μίλησέ μας για το δικό σου drag.
Το drag μου είναι μία μεγάλη παρόρμηση. Θεωρώ πως δε μπορώ να το περιγράψω καλύτερα. Ξεκίνησε ως ανάγκη και ως σωσίβια λέμβος και εξελίσσεται εξωτερικεύοντας το “είναι” μου. Δεν είχα – και συνεχίζω να μην έχω – την υπομονή να περιμένω να ωριμάσει κάτι. Το κάνω όσο άγουρο κι αν είναι. Αν τελικά δε μου αρέσει, δεν τρέχει και τίποτα. Ίσως να φταίει το γεγονός ότι το κάνω πρωτίστως για τη δική μου εκτόνωση και δεν περιμένω από κανέναν την επιβεβαίωση.

Τι είναι αυτό που σε παρακίνησε να κάνεις drag;
Ήμουν σε μια σκοτεινή περίοδο της ζωής μου και το drag ήρθε να με σώσει.

Drag σκηνή στην Ελλάδα. Υποεκτιμημένη; Ποια είναι η γνώμη σου;
Η drag σκηνή στη χώρα τον τελευταίο χρόνο περνάει μια φάση αναγέννησης. Παράλληλα με τις ιστορικές “Κούκλες”, ένα νέο κύμα drag queen έχει αρχίσει να ανακτά δυνάμεις και να κάνει θαύματα. Με ελάχιστα εφόδια και με τρομερή όρεξη και ταλέντο, το μέλλον διαφαίνεται λαμπρό.

Κλείνοντας, δώσε μας ένα μήνυμα για τους ανθρώπους.
Να ζείτε χωρίς ενοχές. Να ζείτε την αλήθεια σας. Μη ζείτε για τους άλλους. Δε χρωστάτε σε κανέναν απολύτως τίποτα. Η ζωή είναι τρομακτικά μικρή, φθαρτή και δύσκολη για να βάζετε τρικλοποδιές στον εαυτό σας. Να αγαπάτε. Όπως λέει ένας φίλος μου, να αγαπάτε υπερβολικά, καταστροφικά, υστερικά.

Μπορείς να ακολουθήσεις τα show και τις δράσεις της Aphrodite HGW στο Facebook, Instagram, Twitter, Tumblr και φυσικά YouTube.

Η θεά Aphrodite τραγούδησε και μίλησε. Κι εμείς ακούσαμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.