Συνέντευξη: Μαρία Μάζη
Φωτογραφίες έργων: Θάνος Καπράνος

Όπως μπορεί να γνωρίζετε (αν δεν γνωρίζετε, ρίξτε μια ματιά εδώ), πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε το  «Ευτυχισμένο Εγώ!», ένα project του Λουκούμι #10 (πλατεία Αβησσυνίας 10, Μοναστηράκι). Το project μιλούσε για την αυτάρεσκη αναζήτηση του εαυτού και συμπεριελάμβανε εκθέσεις έργων τέχνης, workshop και φυσικά parties.

Πήγαμε στην έκθεση του «Ευτυχισμένο Εγώ!» και μιλήσαμε με τους/τις καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες του! Μας μίλησαν για το πως έμαθαν για το project, γιατί αποφάσισαν να λάβουν μέρος, για τα έργα τους, για το τι σημαίνει να είσαι καλλιτέχνης/ιδα σήμερα στην Ελλάδα και τις φιλοδοξίες τους!

Πάμε να ρίξουμε μια ματιά και να τους γνωρίσουμε!

Καλλιτέχνης: Ιωάννα Βασιάκου

Ιωάννα Βασιάκου

«Γειά σας!!! Το όνομα μου είναι Ιωάννα Βασιάκου και κατάγομαι από τη Χαλκίδα. Είμαι τελειόφοιτη στο σχολή  Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  και γεννημένη το ένδοξο  ’91!! Ασχολούμαι κυρίως με τη ζωγραφική και τη φωτογραφία αλλά πειραματίζομαι και με τη video art και τα installation.

“Γενικά, με απασχολεί ο ανθρωπος και η σχέση του σώματός του με τις αισθήσεις του.”

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήμουν αθεράπευτα ρομαντική. Λάτρευα το θέατρο  και την ποίηση. Η ζωγραφική ήρθε αργότερα στην ζωή μου, στην εφηβεία. Εκεί ήταν που πήρα και τα πρώτα μαθήματα σχεδίου. Από τότε μέχρι σήμερα με έχει απορροφήσει η ζωγραφική και ασχολούμαι κυρίως με αυτήν. Λόγω της μεγάλης μου αγάπης όμως για το θέατρο, θα ήθελα να ασχοληθώ κάποια στιγμή και με την performance. Γενικά, με απασχολεί ο άνθρωπος και η σχέση του σώματος του με τις αισθήσεις του. Προσπαθώ να απεικονίσω καιριες φάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης, πολλές  φορές κρύβοντας το πρωτεύον μέσο έκφρασης του ανθρώπου. Το πρόσωπο του.

Για το project έμαθα μέσω ενός εκ των διοργανωτών. Είχε παρακολουθήσει μια έκθεση πού συμμετείχα. Του είχαν κάνει εντύπωση τα έργα μου θυμαμαι και κάπως έτσι με προσέγγισε. Φυσικά ενθουσιάστηκα με την ιδέα και του είπα ότι θέλω πολύ να συμμετέχω!

Οι λόγοι που με ώθησαν κυρίως να συμμετέχω στην έκθεση είναι κοινωνικοί. Τι εννοώ. Όπως όλοι οι άνθρωποι είμαστε  διαφορετικοί, έτσι υπάρχουν και διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης για την αποδοχή και αγάπη του εαυτού μας. Πιστεύω ότι δε νοείται αγάπη για τον πλησίον, αν δεν αγαπήσουμε πρώτα τον εαυτό μας. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να κατανοήσουμε και τις σωματικές ανάγκες μας οι οποίες μπορούν να ικανοποιηθούν  από εμάς τους ίδιους! Υπάρχει μεγάλο ταμπού στην Ελλάδα σχετικά με την αυτοικανοποίηση. Και ειδικότερα των γυναικών. Ε λοιπόν όχι! Δεν είναι κακό να φροντίζεις , να αγαπάς και να ΄περιποιείσαι΄το σώμα σου, να του παρέχεις ευχαρίστηση μόνος σου!!

Ιωάννα Βασιάκου

Το έργο μου είναι άτιτλο διότι θεωρώ ότι δε χρειάζεται κάποιον ορισμό. Είναι εμφανές πιστεύω το μήνυμα που θέλω να περάσω. Πρόκειται για ένα εβδομαδιαίο ημερολόγιο! Στην  κάθε  ημέρα απεικονίζεται και ένα διαφορετικό sex toy. Έχω βάλει έντονα  και ζωηρά χρώματα για να δώσω ένα παιχνιδιάρικο ύφος ώστε να τα απενεχοποιήσω. Πολλοί και πολλές αισθάνονται άβολα όχι μόνο στη θέα των εν λόγω παιχνιδιών αλλά και στη σκέψη! Προσπαθώ να τους φέρω αντιμέτωπους με ένα θέαμα το οποίο, ενώ θα πίστευαν ότι είναι άβολο τελικά… δεν είναι!! Δεν είναι κάτι πρόστυχο. Είναι απλά παιχνίδια για ενήλικες και έτσι ακριβώς παρουσιάζονται. Φυσικά είναι και μια παρότρυνση να βάλουμε τα sex toys στην καθημερινότητά μας!!

Να είσαι καλλιτέχνης στην Ελλάδα του σήμερα είναι ένας διαρκής δρόμος αντίστασης. Ο καλλιτέχνης του σήμερα όχι μόνο προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές δυσκολίες των καιρών μας,αλλά προσπαθεί να μείνει ανέπαφος ηθικά από τη διαρκή πτώση των αξιών. Είμαστε εδώ, παλεύουμε καθημερινά σε έναν αγώνα δρόμου να μείνουμε άνθρωποι, να δώσουμε μια θετική πνοή στο περιβαλλόν μας, να βάψουμε με χρώμα τις γκρίζες μέρες! Εμπόδια συναντάμε πολλά, όπως όλοι άλλωστε, αλλά εξαιτίας αυτών των εμποδίων γινόμαστε πιο δημιουργικοί. Eυκαιρίες; Ακόμα περισσότερες. Όσο περνάει ο καιρός βλέπω όλο και περισσότερες πρωτοβουλίες να παίρνονται από νέους και καινοτόμους και αυτό είναι τρομερά απίθανο και ελπιδοφόρο!

“Ζω για το τώρα. Το αύριο δε με τρομάζει.”

Είμαι άνθρωπος που ζει και δοκιμάζεται στο παρόν. Θέλω να δίνω το καλύτερο, κάθε στιγμή, σε κάθε πρόκληση. Ζω για το τώρα. Το άυριο δε με τρομάζει. Σίγουρα πάντως αυτό που θέλω να κάνω είναι πολλά ταξίδια,να γνωρίσω νεες κουλτούρες, νοοτροπίες, αντιλήψεις  και πάνω σε αυτά να εξελίξω  την τέχνη μου. Είμαι αισιόδοξη γενικά!»

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.