Για την παράσταση “Σκοτεινές Γλώσσες”,
της Σοφίας Λαδοπούλου

Είναι όντως η ειλικρίνεια που χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στα ζευγάρια, ακόμα κι αν συνεπάγεται την ομολογία μιας ερωτικής απάτης; Μοιάζει παράδοξο το γεγονός ότι ένας από τους υποτιθέμενους στυλοβάτες των σχέσεων είναι, την ίδια στιγμή, ικανός να τις διαλύσει. Σκοτεινές είναι οι γλώσσες που πληγώνουν, είτε γι’ αυτό που λένε, είτε γι’ αυτό που κρύβουν.

Skoteines-Glosses_Patroklos-Skafidas_MG_9860

Τους δύσκολους συσχετισμούς εμπιστοσύνης, ειλικρίνειας , και πίστης, πραγματεύεται στο μεστό και άμεσο κείμενό του ο Αυστραλός συγγραφέας Άντριου  Μπόβελ, και ζωντανεύει στη σκηνή του θεάτρου Πόρτα ο Θωμάς Μοσχόπουλος. Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης διατήρησε και ταυτόχρονα ανέδειξε την κινηματογραφική ροή του κειμένου, προσδίδοντας καλό ρυθμό στην παράσταση. Η ταυτόχρονη ομιλία των τεσσάρων πρωταγωνιστών στο πρώτο μέρος, εκτός από αξιέπαινη λόγω της σκληρής δουλειάς που μαρτυρά, είναι και λειτουργική δραματουργικά, καθώς απεικονίζει ανάγλυφα και εύστοχα την τραγελαφική ομοιότητα στις αντιδράσεις των ανθρώπων απέναντι στην απιστία και την προδοσία, στην ανάγκη για αλήθεια και για ψέμα.

Skoteines-Glosses_Patroklos-Skafidas-9884-1024x1024

Όλοι οι ηθοποιοί έδωσαν καλές και ρεαλιστικές ερμηνείες  δίχως  υπερβολές. Βέβαια, η τονικότητα και ο ρυθμός της ομιλίας τους, σε όλο το έργο, ακολουθούσαν λίγο-πολύ μια ευθεία γραμμή, σαν να μιλούσαν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Τα κάπως άτονα φωνητικά εκφραστικά μέσα θεωρώ ότι κρατούν σε μια απόσταση το θεατή από την ιστορία, χωρίς να του επιτρέπουν μια αβίαστη ταύτιση με τους ήρωες. Σε κάθε περίπτωση, το ραντεβού μας στο Θέατρο Πόρτα αξίζει να είναι στη θεατρική ατζέντα του φετινού χειμώνα, καθώς πρόκειται για ένα θεατρικό ραντεβού με … το σκοτεινό εαυτό μας.

img60022_56c9e36ce5a40934c5d3db2b392cbf1f_466x388c

Παράσταση: Σκοτεινές Γλώσσες
Θέατρο: Πόρτα

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.